Gå videre til innhold
FHI-direktør Camilla Stoltenberg møtte koronavertene Kaynat og Kevin og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz på Stovner-senteret.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg møtte koronavertene Kaynat og Kevin og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz på Stovner-senteret.

Nyhet -

FHI-prosjekt om effekten av koronaverter i Bydel Stovner

Folkehelseinstituttet har i mai samarbeidet med Bydel Stovner om et forskningsprosjekt om hvilken effekt koronaverter har på bruk av munnbind.

Denne uka besøkte FHI-direktør Camilla Stoltenberg bydelen og koronavertene Kevin Khan og Kaynat Khan for å høre mer om den forebyggende innsatsen mot koronasmitte. BU-leder Rashid Nawaz var også med og informerte om tiltakene som er satt inn i bydelen under pandemien.

– Bydel Stovner har gjort en kjempejobb over lang tid med smitteverntiltak, sier Camilla Stoltenberg.

I tre uker i mai har FHI hatt observatører ute ved matbutikker der bydelen har koronaverter plassert, for å se om vertene påvirker bruk av munnbind blant folk. Foreløpige resultater viser at munnbindbruken øker fra ca. 90 til ca.95 prosent når koronavertene er til stede.

Både Kaynat og Kevin ser at tilstedeværelsen deres har effekt.

– Folk tar situasjonen mer på alvor når de ser oss, sier Kevin.

Bydel Stovner har siden november i fjor hatt koronaverter plassert ved butikker og knutepunkter, der de deler ut gratis munnbind, håndsprit og minner om smittevernreglene. Pr. i dag er det ansatt ca. 70 unge voksne som koronaverter i bydelen.

Viktig å evaluere tiltak

Folkehelseinstituttet gir stor anerkjennelse til Bydel Stovner for å aktivt evaluere de tiltakene som er satt inn for bedre smittevern. FHI og bydelen har tidligere i år også samarbeidet om et forskningsprosjekt om dør-til-dør-aksjonene i bydelen, for å måle hvilken effekt disse har hatt på antallet som har tatt koronatest lokalt. Ingen andre kommuner eller bydeler har fått gjennomført denne type forskning på smitteverntiltak, ifølge FHI.

– Det er stort for oss på FHI at noen går inn og faktisk evaluerer tiltakene som settes inn mot koronasmitten, sier Camilla Stoltenberg.

– Det er høy grad av munnbindbruk i bydelen fra før av, men vår undersøkelse viser at koronavertene har en målbar effekt, det gir nesten 100 % bruk av munnbind. Vi har sett at det er stor oppslutning fra innbyggerne om smitteverntiltakene bydelen har satt inn, både når det gjelder munnbind og koronatest, opplyser FHI-direktøren.

Les mer om Folkehelseinstituttets forskningsprosjektet om munnbind på Stovner her.

Stoltenberg fikk informasjon om både smitteverntiltak og vaksinasjonsarbeidet i Bydel Stovner. 

Emner

Tags

Regions

Pressekontakt

Sarah Pierstorff

Sarah Pierstorff

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 99011088