Gå videre til innhold
Delegasjonen fra Ministry of Gender, Labour and Social Development i Uganda fikk høre om hvordan man jobber med å fremme inkludering og sosial utjevning gjennom barnehagene i Bydel Stovner. (Foto: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune)
Delegasjonen fra Ministry of Gender, Labour and Social Development i Uganda fikk høre om hvordan man jobber med å fremme inkludering og sosial utjevning gjennom barnehagene i Bydel Stovner. (Foto: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune)

Nyhet -

Delegasjon fra Uganda besøker Bydel Stovner for å lære om barnehagesystemet i Norge

Torsdag 5. september tok Bydel Stovner imot en offisiell delegasjon fra Uganda, som var på et faglig besøk for å lære om barnehagesystemet i Norge. Besøket er en del av Bufdirs program, Likestilling for utvikling (Lifu), som er en del av Kunnskapsbanken i Norad.

Kunnskapsbanken skal legge til rette for faglig kunnskapssamarbeid med utviklingsland på områder hvor Norge har relevant og etterspurt kompetanse. Spesielt er barnehager et område der Uganda har etterspurt norsk kunnskap, for å bedre barns oppvekstvilkår og fremme likestilling.

Golooba Rogers har jobben som "Senior Probation and Welfare Officer" hjemme i Kampala i Uganda. — Det norske samfunnet verdsetter alle barn. Når man bygger sterke bånd og inkluderende samfunn fra starten av, styrkes demokratiet, mangfoldet og freden for fremtiden, konkluderer Rogers.



Barnehager som verktøy for sosial utjevning og inkludering

Under besøket fikk representantene fra Uganda lære om to viktige prosjekter i Bydel Stovner. Det første dreide seg om hvordan Bydelen jobber knyttet til barn som ikke går i barnehage, mens det andre prosjektet, Språksterk, er et banebrytende prosjekt som har som mål å styrke barns språkutvikling.

Språksterk er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og bydelene i Groruddalen. Prosjektet fokuserer blant annet på praksisbasert profesjonsutvikling for pedagogiske ledere. Barnas språkutvikling blir videre stimulert gjennom temabaserte aktiviteter med bruk av bøker, leker og naturfaglige oppgaver.

Omvisning i Vestlisletta barnehage

Representantene fra Uganda besøkte også Vestlisletta barnehage, hvor de fikk se hvordan prosjektet Språksterk fungerer i praksis. Den systematiske og forskningsbaserte tilnærmingen i Bydel Stovners barnehager gjorde sterkt inntrykk på de besøkende.

Samtidig fikk de et innblikk i hvordan en vanlig barnehagehverdag er strukturert, og hvordan også sang og musikk brukes som verktøy for læring. En barnehageplass skal gi et best mulig utgangspunkt for videre læring på skolen og senere i livet.

I Uganda snakkes det over 40 språk. Blant barna i Stovner-barnehagene snakkes det også et stort antall morsmål. Under befaringen fikk Uganderne høre om hvordan ledere og medarbeiderne i barnehagen jobber med språkutvikling i et mangfoldig språkmiljø. Til venstre i bildet lytter Angela Nakafeero og Golooba Rogers interessert til det som blir sagt. (Foto: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune)

Positive tilbakemeldinger

Delegasjonen fra Uganda uttrykte stor begeistring for det de fikk se og lære.

Golooba Rogers, reflekterte over hvordan det norske samfunnet verdsetter hvert enkelt barn:

— Her på Stovner har vi sett at de bruker sosial utvikling som et virkemiddel for å skape likeverdige samfunn.

Angela Nakafeero, kommissær for likestilling og kvinners rettigheter i Uganda, er enig med Rogers og legger til:

—Det er fantastisk å se hvordan barnehagene ivaretar barna, og hvordan barna lærer samtidig som de leker og nyter naturen.

Afia, en av representantene fra Uganda, oppsummerte inntrykkene hun satt igjen med fra besøket på Stovner slik: — Jeg setter virkelig pris på hvordan Norge investerer i sitt folk. Alle blir sett og verdsatt. (Foto: Eyvind J. Schumacher, Oslo Kommune)



Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Eyvind J. Schumacher

Eyvind J. Schumacher

Kommunikasjonsrådgiver

Bydel Stovner

Bydel Stovner er en grønn og levende bydel nord i Groruddalen i Oslo. Vi vil være et trygt og inkluderende lokalsamfunn som innbyr til aktivitet, sosialt engasjement og dialog. Vi yter tjenester innen eldreomsorg, oppvekst, sosiale tjenester, helse og en rekke andre av kommunens oppgaver til befolkningen på Stovner.
For å sikre best mulig og riktigst mulige tjenester er vi opptatt av å stadig utvikle våre tjenester sett fra innbyggernes behov. Vi har ambisjoner om å være med på den store digitale utviklingen i samfunnet, slik at våre tjenester til enhver tid er så gode som mulige.

Bydel Stovner

Karl Fossums vei 30
0985 Oslo