Blogginnlegg -
Nytt samarbeid for å få flere innvandrerkvinner i jobb
Bydel Stovner og Rommen skole og kultursenter etablerer i høst et nytt arbeidstreningstiltak i kantina på skolen.
Tiltaket er rettet mot innvandrerkvinner med lav språkkompetanse, som ikke mottar ytelser fra Nav. Målet er å gi kvinnene praksis i kantinedrift og språktrening, slik at de stiller sterkere på arbeidsmarkedet, og blir kvalifisert til arbeid i kjøkken og kantine. Rommen skole og Bydel Stovner har inngått et to-årig samarbeid om drift av kjøkkenet og kantina.
Rommen skole finansierer kjøkkenet med alt nødvendig utstyr, mens bydelen bidrar med lønns- og driftsmidler.
Erfaren kantineleder
Irene Antonsen er ansatt som leder for arbeidstreningstiltaket. Hun er utdannet restaurantkokk, og har jobbet i bransjen i mange år. Før hun kom til Bydel Stovner arbeidet hun for Jobbklar Norge AS, med mennesker som av ulike årsaker har utfordringer med å ta del i arbeidslivet. Hun har jobbet med både kantinedrift og målgruppa tidligere, og gleder seg til å ta fatt på oppgaven på Rommen skole og kultursenter.
– Det som motiverer meg er å se fremdriften hos de som skal ha praksis i kantina, at de mestrer, trives og utvikler seg, sier Irene.
Bred opplæring
Vår nye kantineleder påpeker at kantinedrift er et fysisk tungt yrke. Kvinnene skal blant annet lære om utstyr og teknikker, de forskjellige sonene på et kjøkken, hvordan man deler kjøtt og fisk korrekt, og om allergener og krydder. De får også lære om hygiene, renhold, varemottak og ikke minst hvordan betjene kassa og kunder.
– Når man skal gjøre dette og samtidig lære det bort, og man ikke snakker samme språk, kan det bli ekstra tungt, men da gir det også ekstra glede når man lykkes, smiler Antonsen.
Irene er født i Skien, og oppvokst i Bærum. De siste 16 årene har hun imidlertid tilbragt på Sørlandet. Nå syns hun det er deilig å være tilbake på Østlandet, nærmere både familie og venner.
– Jeg ser fram til å jobbe her i bydelen. Det er et veldig spennende prosjekt med mange kloke hoder og mye pågangsmot, så dette tror jeg blir veldig moro, sier Irene Antonsen.