Blogginnlegg -
Hverdagsstedet Vestli
Fra september 2017 til februar 2018 har forskere sett på Vestli under lupen. Funnene deres ble presentert for befolkningen onsdag 18. april på Stovner bibliotek.
Vestli er et viktig satsingsområde i den nye Groruddalssatsingen. Innhenting av et godt kunnskapsgrunnlag er et viktig ledd i dette arbeidet, og vil gi politikere og bydelen dokumentasjon av hva folk synes om sitt hjemsted og videre utvikling av stedet. Det er forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og NIBR i samarbeid med Kåmmån arkitekter som har gjennomført stedsanalysen.
– Det er alltid spennende å legge frem resultatene, og vi håper selvfølgelig at folk kjenner seg igjen i det Vestli-området som vi har beskrevet, forteller forsker Bengt Andersen.
– Var det noe som overrasket dere?
– Nei, vi fant at Vestli i hovedsak er et rolig boligområde - noe vi vel forventet. Men vi ble overrasket over hvor utrolig grønt og flott det var da vi startet opp arbeidet i august i fjor!
Folk har stilt opp
Et av de viktigste funnene han peker på er Vestli som et hverdagssted.
– Vestli er et sted hvor de fleste lever rolige, gode hverdagsliv. Men at det er noe «storbyproblematikk» og uro, sier han.
Andersen forteller at forskerne har opplevd åpenhet blant befolkningen.
– Det har vært en morsom jobb. Folk har vært veldig åpne og har stilt opp når vi her spurt - det setter vi stor pris på. Uten dem hadde det ikke blitt særlig til stedsanalyse. Vi har opplevd noe motstand mot «Vestli» som begrep, fordi det som administrativt for Oslo kommune er delbydel Vestli, ikke alltid er det samme området som kalles Vestli i folks hverdag, sier han.
Nå er ting dokumentert
Bakgrunnen for analysen er politikerne i Bydel Stovner har bestemt og vedtatt at man skal i gang med en mer målrettet innsats på Vestli. BU-leder Rashid Nawaz er glad for at forskerne får presentert sine funn for befolkningen.
– Det er bra vi har fått en fremføring for å se hva forskerne har kartlagt. Det har vært mange påstander underveis, og nå får vi ting dokumentert, på godt og vondt, forteller han.
Han forteller at de nå har flere verktøy å jobbe med videre på Vestli.
– Det passer veldig bra at funnene kommer nå, og kan sees i sammenheng med vår store satsing på barn og unge.
Flere tiltak i kikkerten
I arbeidet med Groruddalssatsingen skal man utvikle delbydel Vestli med synlige og tydelige forbedringer basert på forskningsfunn. Det er blant annet tre forhold det skal tas tak i; som å gjennomføre en trygghetsvandring med befolkningen og se på manglende belysning, igjengrodde områder og «skumle» steder, skape gode møteplasser og gjøre Vestli til et enda mer inkluderende lokalsamfunn.
Det er opprettet et nærmiljøråd på Vestli, et prosjektkontor kommer på plass i løpet av mai måned og man skal drive med kontinuerlige medvirkningsprosesser som gir innspill og kvalitetssikrer tiltak i tillegg til å fortsette å gjøre og lære fremover.