Gå videre til innhold
Fra Irak til Stovner: Mohsen Spindaris birøkterdrøm

Blogginnlegg -

Fra Irak til Stovner: Mohsen Spindaris birøkterdrøm


Skrevet av Silje Ustad.

Denne sommeren har biene summet i Tante Ulrikkes vei. Ved bikubene står Mohsen Spindari som har tatt med seg en drøm fra sin ungdomstid i Irak og gjort den til virkelighet i Norge. Mohsen er birøkter, og hans arbeid med bier og honning har gjort ham til en kjent figur i lokalsamfunnet på Stovner.

Her skal jeg vise deg bi-dronningen, sier Mohsen. Han har kommet til bikuben denne dagen for å undersøke om hun er der og hvordan det går med henne. Foto: Silje Ustad


En spennende reise

Spindaris interesse for honning og bikuber går tilbake til barndommen i Irak, og fra 1985da han fikk smake ren honning rett ut av bikuben på et marked i Sverige. Nå produserer han årlig honning på Stovner i Oslo. "Jeg hadde tid, barna var blitt større, og jeg var alene. Jeg tenkte at jeg skulle gjøre noe positivt og bruke tiden på en god måte," sier Spindari.

Han snakker om hvordan han ofte besøker bikubene bare for å observere biene, selv når det ikke er noe spesielt som må gjøres. "Vi birøktere passer på våre bier som våre barn eller barnebarn," sier Spindari.

Viktigheten av insekter

Spindari er opptatt av å ta vare på naturen, og understreker viktigheten av insekter i økosystemet. «Pollinering er svært viktig. Bestanddelen av insekter har minsket drastisk de siste årene, noe som påvirker hele økosystemet." Han ser det som sin plikt å spre kunnskap om bier og deres betydning. For han handler birøkting om mer enn honning. "Jeg føler at jeg må gi folk litt kunnskap om bier og naturen" sier han.

Han bruker tid på å undervise i barnehager og skoler, men deler også kunnskapen sin gjennom videoer på YouTube. Han snakker om bienes rolle, gleden med naturen og viktigheten av å ta vare på den. Han får sine første etnisk norske bekjentskaper gjennom sin hobby som birøkter. "Birøktermiljøet er åpent, og man kan komme med spørsmål, gi råd og hjelpe andre," sier han. Dette miljøet har gitt ham muligheten til å bli kjent med mange, både profesjonelle birøktere og andre mennesker i lokalsamfunnet.

«Her ser dere et brett med helt fersk honning som biene har produsert denne forsommeren». Foto: Silje Ustad

En mann med mange talenter

I tillegg til sin rolle som birøkter, jobber Spindari som tolk og taxisjåfør. Han føler ofte at hans passasjerer er interesserte og nysgjerrige når han forteller om sitt birøkterliv. "Fra mine taxikunder møter jeg stor interesse og får mange spørsmål om honning og bier. Jeg føler et ansvar for å spre informasjon om hvor avhengig vi er av naturen rundt oss," forteller han.

Han legger til at birøkting har gitt ham bedre helse, flere venner og økt kunnskap om naturen. Birøkteren mener vi alle kan skape et miljø som vi trives i. «Vær ambisiøs og ikke stopp» sier han. «Ikke gi opp om du faller eller mislykkes en eller to ganger, man må være tålmodig». Selv startet han med grunnskole og videregående her i Norge da han var 55 år, og det ga Spindari mye. «Det er alltid nyttig å lære seg noe nytt» sier han.

Kategorier

Kontakter

Silje Ustad

Pressekontakt

Bydel Stovner

Bydel Stovner er en grønn og levende bydel nord i Groruddalen i Oslo. Vi vil være et trygt og inkluderende lokalsamfunn som innbyr til aktivitet, sosialt engasjement og dialog. Vi yter tjenester innen eldreomsorg, oppvekst, sosiale tjenester, helse og en rekke andre av kommunens oppgaver til befolkningen på Stovner.
For å sikre best mulig og riktigst mulige tjenester er vi opptatt av å stadig utvikle våre tjenester sett fra innbyggernes behov. Vi har ambisjoner om å være med på den store digitale utviklingen i samfunnet, slik at våre tjenester til enhver tid er så gode som mulige.

Bydel Stovner

Karl Fossums vei 30
0985 Oslo