Blogginnlegg -
En reise ut fra skyggene
Samantha Harper har i det offentlige rom levd mesteparten av sitt liv som mann. De siste to årene har hun levd åpent som transkvinne. En kald vinterdag i januar holdt hun et sterkt foredrag for 25 lyttende kvinner i Tante Ulrikkes vei på Stovner.
Jobbsjansen for kvinner i bydel Stovner traff transkvinne Samantha Harper på jobb som resepsjonist i bydel Bjerke og inviterte henne til å holde et foredrag for våre deltakere. Samantha har jobbet som resepsjonist i mange år, men kun siden 2024 som åpen transkvinne i samfunnet og på jobb. I tillegg ga hun i oktober 2024 ut en bok om sin reise.
Vi fikk gjennom Samanthas fortelling et innblikk i hvor viktig det kan være å møte barn, unge og mennesker generelt med aksept og åpenhet om kjønnsidentitet. Unge mennesker som opplever en identitetskonflikt kan ha behov for støtte når de prøver å finne sin vei, her vil familien og foreldre kunne være de første og viktigste støttespillerne. Samanthas historie viste oss at åpenhet, aksept og tillitt er blant det viktigste man kan gi en ungdom eller voksen som stiller spørsmål ved sin legning og kjønnsidentitet.
Jobbsjansen gikk etter foredraget til innkjøp av et eksemplar av boken Samantha Harper nylig har skrevet. Vi leste ivrig boken på få dager. Selvbiografien «Out from the shadows» tar deg med spenning fra den ene siden til den neste og anbefales alle som ønsker et innblikk i en transkvinnes personlige reise og liv.
Et sterkt møte med transkvinne Samantha Harper
Når du møter Samantha på jobb som resepsjonist og opplever hennes hjelpsomhet og imøtekommenhet er det vanskelig å forestille seg at et menneske som er så åpen og vennlig kan ha gått gjennom så mye som hun har. Hennes styrke inspirerer. Selv om Harper møtte ekstrem fysisk og psykisk vold og motstand fra sin far, har opplevd krig svært nær på kroppen, og hatt flere inngripende operasjoner og sykehusopphold, har hun aldri gitt opp det å kunne leve som den hun føler at hun er. Harper minner oss om at det finnes organisasjoner og mennesker som kan være en stor støtte når du vurderer å gå gjennom et kjønnsskifte. Da særlig HKS (helsestasjon for kjønn og seksualitet) hvor hun selv fikk krise og ekspert-hjelp som hun i dag er svært takknemlig for. Harper oppfordrer både unge og foresatte til å ta kontakt med organisasjonen dersom de ønsker råd og veiledning om hvordan man/de kan snakke om og forstå kjønnsidentitet og legning.
Friheten til å være seg selv
En kvinne kan møte mange utfordringer gjennom et liv og Harper har måttet kjempe hardt for å kunne være den hun er i dag som en 64 år gammel transkvinne. Hennes historie kan ha paralleller til det å leve i et samfunn med en krysskulturell identitet. Flere kvinner i Jobbsjansen vet godt hva det vil si å skille seg ut fra mengden i det norske samfunnet og å måtte kjempe for sin plass og sin identitet. Samantha Harper viser oss at ved å holde på sine mål og være seg selv kan et menneske komme langt. For Harper var veien ekstra lang og veldig tøff. Hun har møtt vold og motstand både i sin egen familie og som soldat i krig.
Vold i nære relasjoner
Harpers opplevelser med vold i nære relasjoner viser oss også hvor viktig det kan være å finne støtte og hjelp på et tidlig tidspunkt både fra familien og det offentlige hjelpeapparatet dersom man er utsatt for vold eller kjenner noen som er det.
Det er flere steder hvor man kan få hjelp i en slik situasjon, forklarer Elisabeth Larsen, prosjektleder i Jobbsjansen for kvinner. Hun jobber for tiden med å utarbeide en brosjyre som skal være en veileder både for de som er nye i Norge, men også for de som er utsatt for vold. Brosjyren vil vise hvor man kan få hjelp.
Ta gjerne kontakt med jobbsjansen og elisabeth.larsen2@nav.no dersom du ønsker mer informasjon og tilgang til veiledningsmateriellet som utarbeides.
Skrevet av: Silje Ustad, jobbsjansen for kvinner, Bydel Stovner