Følg Bydel Stovner

​«Dekker et behov jeg ikke visste jeg hadde»

Nyhet   •   jan 11, 2018 14:14 CET

Høsten 2017 og fram mot juletider testet Bydel Stovner ut chatbot for helsestasjonen. Poenget med en slik chatbot er å gjøre det enklere for beboere i Stovner bydel å komme i kontakt med helsepersonell, og få gode svar. 

Det er ikke alt man trenger å ta ansikt til ansikt, og da kan en chatbot hjelpe til med å finne pålitelig informasjon. I tillegg hjelper det til å frigjøre helsesøstrene slik at de kan fokusere på de mer omfattende oppgavene. Testingen ble kjørt på tre helsestasjoner i bydelene Stovner, Ullern og Alna sammen med samarbeidspartnerne Bakken&Bæck.

Chatboten er utviklet i samarbeid med helsesøstre og brukere. På den måten vil brukerens fokus være med fra begynnelsen, samt at helsepersonell får et eierskap til boten. Jo mer informasjon helsepersonell mater den, jo mer avlasting vil chatboten kunne bidra til. En link til chatboten med tilhørende spørreundersøkelse ble sendt ut for å oppnå bredere testing blant en større brukergruppe. Du kan fortsatt svare på spørsmålene her: http://bit.ly/2CEe9zh

Resultatene viser at 110 personer startet selve chatbotten, og halvparten av disse hadde ti interaksjoner med tjenesten.

Se film om hvordan du enkelt kan teste ut chatboten:

Tilbakemeldingsfunksjonen var enkel; man kunne rangere sin opplevelse fra dårlig til medium og til slutt bra. Over 90 prosent oppfattet løsningen som god eller tilfredsstillende. 

Spørsmålene som ble stilt var «Var denne tjenesten nyttig for deg?» «Hvis ja, på hvilken måte? Hvis nei, hvorfor ikke, hva ville du brukt istedet?».

En bruker svarte «Ja», med denne kommentaren: «Veldig! Jeg ringer ofte til helsestasjonen når jeg lurer på noe. Ender da ofte med å dra inn for en time for en prat med helsesøster, noe jeg ikke ville trengt å gjøre så ofte hvis chat hadde vært tilgjengelig. Denne dekker et behov jeg egentlig ikke visste jeg hadde».

En svarte «Nei» og hadde følgende kommentar: «Enklere med nett/Google».

En annen svarte: «Ja, absolutt! Slipper å ringe helsesøster med et «lite» problem og slipper i alle fall å Google spørsmålet. Det er veldig frustrerende og vanskelig å finne gode svar slik».

Dette betyr ikke at alle utfordringer nå er løst. Det tar tid å bli god. I tillegg er det ikke sikkert en chatbot er selve løsningen, men noen må tørre å gå foran.

Boten vil lære jo mer «mat» den får. Det betyr at jo flere spørsmål man stiller, jo mer kompetanse vil chatboten bygge seg opp.

Bydel Stovner ønsker å være i front i arbeidet med å utvikle morgendagens løsninger for bydelssektoren. Et av bydelens mål er at ved å ta i bruk digitale verktøy, bidra til å øke effektivitet, tilgjengelighet og forståelse for innbyggernes behov.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.